Sursa orala: Traian Constantin Novac (cod 260)
Cod intern: 260
Nume: Novac
Prenume: Traian Constantin
Data nasterii: 4.3.1928
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal - Traian Novac -personalitate politica marcanta a Banatului.
Mama - Constanta Novac (n. Racasanu)
Religie: greco-catolic
Etnie: roman
Pregătire școlară: invatamant superior
Data realizarii: 21/05/1996
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva "Fundatiei a Treia Europa"
Alte observatii: -interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur
Informatii despre persoana
Gen: M
Varsta: 81 ani
Locul nasterii:
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Timisoara
Grupa generationala: 1930-1939
Status marital: Casatorit
Religie: Greco-catolic
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie:
Ocupatie:
Indici
Etape ale vietii
- Maturitate: Nu isi mai poate continua studiile. Se angajeaza.
Evenimente
- Arestare: Tatal intervievatului este arestat in multiple randuri. In 1920, in urma unei greve din Timisoara, este condamnat la zece ani de inchisoare si munca silnica la Ocnele Mari, dupa doi ani este amnistiat. Arestat din nou, in 30 decembrie 1947, pe motiv ca este promonarhist. La varsta de 70 de ani este pentru a treia oara arestat, dar pana la urma ii este stabilit domiciliu fortat lanaga Vatra Dornei, la Iacobeni.
Locuri
- Lugoj: Atac impotriva tatalui, cu ocazia alegerilor din 1946, cand acesta s-a dus la Lugoj sa depuna listele pentru Partidul Social Democrat Independent Titel Petrescu.
Perioade istorice
- Instalarea comunismului: In 1953 li se confisca toate uneltele tatalui.
- Unirea din 1918: Tatal intervievatului a cerut ca unirea Transilvaniei cu Banatul sa se faca nu cu regatul Romaniei, ci cu Romania.
Teme
- Banat: Evolutia economica a Banatului in raport cu alte regiunii ale tarii. Civismul pe care il dobandeste Banatul datorita contactului cu alte civilizatii.
- Famile: Tatal este o personalitate politica marcanta a Banatului. Urmeaza scoala la o manastire infiintata din Ordinul Trapistilor, in Bosnia Hertegovina, invata arta sculptatului in lemn. Lucreaza ca si sculptor la Viena, Zagreb, Budapesta, iar mai apoi in Timisoara. Pentru a scapa de unele acuzatii ce ii puteau aduce arestul pleca in Franta unde ia contact cu ideiile social-democrate ale timpului. Ajunge sa reprezinte sectia romana a Organizatiei Social Democrate la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia. a fost unul din cei sase secretari ai Biroului Marelui Sfat National. Primar al Timisoarei din aprilie '45 pana in aprilie '46. Isi va da demisia din partid atunci cand observa perversitatea unor oameni, care nu urmareau niste idealuri generoase, ci voiau puterea.
- Limbi vorbite: Tatal vorbea: germana, maghiara, sarba, franceza, romana.
- Memoria: Activitatea tatalui este prezentata in "50 Jahrige Geschichre Banater arbeiter Bewegungs" a lui Gabriel Joseph.
- Personalitati publice: Titel Petrescu, Adrian Dimitriu, Loatar Radaceanu, Enea Grapini.
- Viata culturala: Implicare in devenirea culturala a spatiului banatean.
- Viata culturala: Publica aticole in revista Flacara, cat si in alte ziare timisorene. Asculta cu frenezie Europa Libera, pe Monica Lovinescu si virgil Ierunca.
- Viata politica: Ideiile social democrate ale timpului. Viciul politicii: dorinta de putere.
- Viata politica: Importanta unui ideal.
- Viata politica: Nu se considera un om politic, dar ajunge sa faca parte din Partidul Social Democrat, din care isi da demisia in 1995, intrucat viata politica primeste o coloratura nespecifica idealului intervievatului.
Documente
Fragment interviu