Marioara Goian

Sursa orala: Marioara Goian

Cod intern: 347

Nume: Goian

Prenume: Marioara

Data nasterii: 28.5.1929

Locul nasterii: CARANSEBES

Religie: ortodox

Etnie: roman

Pregătire școlară: liceu

Meserie: artist plastic / educatoare

 

Data realizarii: 20/06/2009
Locul interviului: TIMISOARA
Realizator interviu: MARIANA ANGHEL
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: AIOFTE, Dosar Romani
Alte observatii: Interviul nu a fost inregistrat, dar s-au facut numeroase fotografii si copii dupa articolele publicate de sau despre D-na MARIA GOIAN

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Anul nasterii: 1929
Locul nasterii: CARANSEBES
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): - la 3 zile dupa nastere este adusa din Caransebes de catre bunici in Bocsa Vasiova (1929-1934); -din 1934 pana in prezent (iunie 2009) locuieste in Timisoara
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Necasatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Liceu
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins: Nesatisfacut
Meserie/Profesie: artist plastic
Ocupatie: educatoare

 

Indici

Etape ale vietii

  • Educatie: In interviu apare memoria scolii Notre Dame din Timisoara, metodele de predare si rigurozitatea pedagogica a maicilor, Subiectul pune accent pe caracterul umanist, artistic al disciplinelor studiate (artele plastice, muzica).

Locuri

  • Bocsa: Lucra in invatamant ca statisticiana si o inspectoare din Bucuresti i-a cerut parerea in legatura cu locul construirii unui liceu (1950). D-na MARIA GOIAN a propus Bosca, de aceea la implinirea varstei de 80 de ani a fost sarbatorita ca Cetatean de onoare al orasului Bocsa.

Perioade istorice

  • Al doilea razboi mondial: Locuia pe Str, Brancoveanu, strada pe care a stat armata ruseasca si tancurile, iar avioanele americane zburau deasupra. Din cauza fricii, a spaimei s-a imbolnavit de Psoriazis.

Teme

  • Cultura: Subiectul se remarca prin activitatea didactica, artistica si publicistica. Astfel, ca educatoare a introdus in Romania dactilopictura (pictura pe piatra) si pentru copiii cu probleme jocurile cu lingurile de lemn (linguri de lemn pictate, impodobite, reprezentand papusi). A participat la numeroase simpozioane de psihiatrie, a realizat 630 de emisiuni despre mari pictori romani la Radio Timisoara, a scris foarte multe articole despre vietile artistilor romani, a impodobit costumele si decorurile marilor actori romani inainte de spectacolele teatrale din Bucuresti si Timisoara, le-a facut crochiuri, portrete in ulei, a organizat 20 de expozitii, a ajutat copiii si persoanele sarace sau cu probleme, este autoarea cartii ”Masti si imagini”, aparuta la Ed. Timpul din Resita.