Anton Schneider

Sursa orala: Anton Schneider

Cod intern: 282

Nume: Schneider

Prenume: Anton

Data nasterii: 27.2.1910

Locul nasterii: Timisoara

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal - Michael Schneider, mama Wilhelmine Seiller.
Bunicul (n.1826)

Date sot/sotie: Elisabeta Gorber (casatoriti in 1937, Timisoara), decedata

Copii: Brigitte (n. 1941)

Religie: greco-catolic

Etnie: german

Pregătire școlară: scoala profesionala

Meserie: Croitor

 

 Data realizarii: 19/09/2002
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Adian Onica
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur.

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 99 ani
Locul nasterii: Timisoara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Timisoara, Berlin (1929-1931)
Grupa generationala: 1910-1919
Status marital: Vaduv
Religie: Greco-catolic
Etnie: German
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Satisfacut (1932, Timisoara)
Ce razboaie a prins: Primul razboi Mondial, Al Doilea Razboi Mondial.
Meserie/Profesie: Croitor
Ocupatie: pensionar

 

Indici

Locuri

 • Timisoara: Evoca Piata Unirii, unde tatal sau are o croitorie si unde exista un Bazar popular (un magazin al Primariei unde se vindeau produse la un pret redus). Sediul Prefecturii, iar apoi al Politiei este Palatul Baroc. Pe stada Alba Iulia existau o frizerie, pravalie cu hamuri pentru cai, un magazin cu maruntisuri si floraria Mulle.Pe bulevardul Lloyd se aflau Palatul Loffler si un magazin de confectii dama (Winternitz). In Josefin functionau fabrica de chibrituri si cea de spirt, iar in Elisabetin locuiau cei mai multi gradinari. Sediul actualului Centru Cultural Francez era vila unui fabricant de lichioruri- Kimmel.
 • Timisoara: Dezvoltarea orasului datorita deciziei de a muta calea ferata care parcurgea orasul.
  Circulatia tramvaielor pe Bulevardul Lloyd si Alba Iulia.
  Biserci importante din oras: Biserica Negri, Domul din Piata Unirii, Biserica Millenium din carteirul Fabric.

Perioade istorice

 • Razboi : Bombardamentele din zona garii si spatiul adiacent, in vederea ruperii legaturii dintre Romania si Iugoslavia. Alarmele dinaintea bombardamentelor si adaposturile create.

Teme

 • Alimentatie: Produse de lux: Frank caffe, ficat de gasca- consumat mai els de catre evrei. Prajituri- Crempitter, Schabrolle, Tortte echause.
 • Educatie: Urmeaza cursurile Scolii Maghiare, iar apoi cursurile Scolii Germane. Se specializeaza in croitorie, atat in Timisoara, cat si in Berlin. Scoliile importante sunt Carmen Sylva (pentru fete), Loga (baieti), Notre Dame din cartierul Josefin si Scoala Piarista. Cadetschulle (inainte de Unire), pe spatiul Clinicilor Noi, Reidschulle- Cazarma Transilvania.
 • Personalitati publice: Generalul Dragalina si fiul lui Averescu fac parte din clientela croitoriei detinuta de tatal sau. Familiile renumite sunt: Prahasca (detin o moara in cartierul Josefin), Sigo(Sigismund) Szana pune bazele primei banci din Timisoara. Avram Imbroane.
 • Timp liber: Plimbarile de pe Corso. Cofetaria Boncescu, Arend si Thomas (Piata Kuttle) restaurantele Elit si Palace, cinematograful de vara, scoliile de dans din Josefin, Fabric si Maria, Parcul Scotier. Se joaca tenis in spatiul actualului Parc al Rozelor. Stranduri - La Turbina si in Fabric, cluburi de canotaj, dintre care cel mai cunoscut e Elore.
 • Viata culturala: Ziare si reviste: Temesvari Hirlop ,, Revista Timisoara", Temeswarer Zeitung si Volksblatt ,, Revista poporului." Librarii importante- Moravetz si Polacek.