Milivoi Cacic

Sursa orala: Milivoi Cacic

Cod intern: 124

Nume: Cacic
Prenume: Milivoi
Data nasterii: 2.12.1920
Locul nasterii: Comuna Satu Mare, jud. Arad
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tata, Velimir. Mama, Darinca, n. Rosic. Bunicii materni: Arsenie si Zorca. Bunicii paterni: Misa si Marina. Bunicii materni au fost in America, la Cincinatti. Tatal intervievatului a lucrat, inainte sa se casatoreasca, la uzinele Ford in Detroit.
Un frate, Mihai, cu 3 ani mai tanar, care locuieste in casa familiei din Satu Mare.
Date sot/sotie: Angelca, n. Petrovici, 10 octombrie 1926. S-au cunoscut la Socol, unde ea era invatatoare. S-au casatorit in februarie 1947.
Copii: Draga, n. 1949, casatorita cu Radu, roman.
Iadranca, n. 1951, traieste in Germania din 1986. Casatorita cu Titus, are 1 baiat, Goran.
Religie: ortodox
Etnie: sarb
Pregătire școlară: invatamant superior
Meserie: Preot ortodox sarb

 

Data realizarii: 10/07/2000
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Adrian Onica
Numar casete: 2
Durata interviului: 2 ore
Interviul a fost publicat: DA
(Onica A., 2000, "Cand am fost pe front, m-am rugat puterii dumnezeiesti": 155-163, in A. Jivan, C. Rus si S. Vultur [coord.], "Minoritati: identitate si coexistenta", Timisoara, Institutul Intercultural; disponibil online, www.intercultural.ro si www.memoria.ro [consultate in 7 noiembrie 2007]).
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar "Minoritati: identitate si coexistenta" (text integral si casete)
Alte observatii: Interviu de tipul "povestea-vietii" din Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", utilizat in cadrul proiectului "Minoritati: identitate si coexistenta", coord. de Institutul Intercultural Timisoara, in colaborare cu Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Centrul National "Interetnica", Fundatia "A Treia Europa" s.a., finantat de Programul "Masuri de Incredere" al Consiliului Europei

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 89 ani
Locul nasterii: Comuna Satu Mare, jud. Arad
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Satu Mare: pana in 1933. Kikinda, Serbia (studii liceale): 1933-1937. Sremski Karlovci, Serbia (studii universitare teologice): 1937-1941. Pe front - Tg. Ocna, Piatra Neamt, Iasi, Balti, Krematorsk (Donbas): 1942-1944. Divici (invatator): 1944-1945. Zlatita, Bazias, Campia (invatator): 1945-1947. Turnu, jud. Arad (preot): 1947-1950. Timisoara (preot): 1950-1967. Diniasi (preot): 1967-1981. Timisoara: din 1981.
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Sarb
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (1942-1944, Tg. Ocna, Piatra Neamt, Iasi, Balti)
Ce razboaie a prins: Al Doilea Razboi Mondial (prizonier de razboi in Donbas un an si jumatate)
Meserie/Profesie: Preot ortodox sarb
Ocupatie: Pensionar. Preot

 

Indici

Etape ale vietii

 • Adolescenta: Studii liceale si teologice in Serbia.
 • Batranete: Desi a iesit la pensie, continua sa slujeasca in Timisoara.
 • Copilarie: Scoala primara in comuna natala.
 • Maturitate: Al Doilea Razboi Mondial. Prizonierat. Casatorie tardiva. Munca (invatator si preot).

Evenimente

 • Deportare: Socrii intervievatului au fost deportati in Baragan, la Fetesti. Intervievatul a fost trimis de episcopie, sa inregistreze nasterile si decesele, ocazie cu care a facut slujbe si a sfintit casele deportatilor.

Locuri

 • Banat: Banatul sarbesc: Varset. Banatul romanesc: Satu Mare, Turnu (jud. Arad); Divici, Bazias, Socol (jud. Caras-Severin), Timisoara.

Perioade istorice

 • Al doilea razboi mondial: A fost pe front in Moldova. A cazut prizonier un an si jumatate,in lagarul de la Krematorsk, Donbas. Descrie pe larg organizarea lagarului si conditiile de detentie. Pentru ca stia multe limbi straine, a fost translatorul oficial al lagarului.
 • Comunism: Practicarea meseriei de preot in comunism.
 • Interbelic: Studii in Serbia. Moduri de viata (calatorii in Europa).

Teme

 • Educatie: Scoala primara la Satu Mare, Arad. Liceul la Kikinda si seminarul teologic la Sremski Karlovci (Serbia): intern, relatii cu colegii, sistemul de invatamant, excursii cu scoala in Europa.
 • Familie: Genealogie. Istoria numelui. Relatii familiale. Istoria familiei (bunicii paterni si tatal au fost in America, la Cincinatti, respectiv Detroit; tatal a lucrat in uzinele Ford).
 • Identitate: Personala. Sociala. Etnica (sarba). Religioasa (ortodoxa sarba). Regionala. Nationala.
 • Interculturalitate: Casatorii mixte.
 • Limbi vorbite: Sarba, romana, maghiara si germana (in Banat), rusa (la scoala si in timpul prizonieratului din Rusia).
 • Locuire: Casa ancestrala. Locuinta de serviciu (invatator la Bazias).
 • Munca: Invatator si preot: practici, valori, etica muncii.
 • Post-comunism: Deplange teoriile evolutioniste. Continua sa slujeasca, inlocuind preotii din bisericile ortodoxe sarbesti.
 • Relatii interetnice: Sarbi, ucraineni, maghiari, romani, germani. Cordiale in Banat.
 • Sarbatori: Religioase: diferente intre ortodocsii de rit nou si de rit vechi; sarbatoarea de Sf. Ilie (sfintirea animalelor).
 • Valori: Morale. Religioase. Educative.
 • Viata religioasa: Continua sa slujeasca, desi este la pensie, ca sa-si respecte o promisiune din tinerete, cand era pe front, aceea de a sluji pana "poate sa stea in picioare".