Paraschiva Heimerl

Sursa orala: Paraschiva Heimerl

Cod intern: 304

Nume: Heimerl

Prenume: Paraschiva

Data nasterii: 10.11.1919

Locul nasterii: Petrosnita

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal, Filaret Mihuta, taran instarit, este omorat in timpul colectivizarii. Mama, Gisela Mihuta, nascuta Simu. Bunicul din partea mamei, Simu Simion a fost important carturar al Caransebesuli, de profesir inginer.

Date sot/sotie: Heimerl Wolfgang (n. 24.08.1912, m.1988) Slatina, Timis. A fost arestat de zece ori in timpul si dupa cel de-al doilea razboi mondial. De profesie a fost subinginer, a abslovit Scoala de Arte si Meserii din Bucuresti.

Religie: ortodox

Etnie: roman

Pregătire școlară: scoala profesionala

Meserie: Muncitoare

 

Data realizarii: 24/07/1999
Locul interviului: Brebu Nou
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei A Treia Europa, dosar "Romani"
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur.

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Anul nasterii: 1919
Locul nasterii: Petrosnita
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani):
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: Muncitoare
Ocupatie: Muncitoare

 

Indici

Etape ale vietii

  • Maturitatea: Viata foarte dificila la maturitate. Sotul isi pierde o mana, ii moare fiul.

Evenimente

  • Arest: Sotul este arestat de zece ori, pe varii motive: ca ar fi fost hitlerist, pentru ca era era de etnie germana, i s-a atribuit chiar o identitate evreiasca. Intervievata a fost si ea retinuta din cauza averii.
  • Colectivizare: Tatal intervievatei a refuzat sa participe la colectivizare, refuz ce a atras dupa sine probleme cu Securitatea.
  • Nationalizare : Dupa ce au dus-o foarte prost, au muncit sa-si asigure o viata mai buna infiintand o fabrica, iar dupa al doilea razboi mondial fabrica, care ajunsese sa aiba 70 de angajati, este nationalizata.

Teme

  • Educatie: Tatal insista sa urmeze o scoala. Face scoala de menaj de la Lugoj. Inainte de masa aveau ore de practica, iar dupa masa cursurile teoretice.
  • Familie: Parintii intervievatei sunt tarani instariti, in schimb cei ai sotului sunt foarte saraci. Intervievatei ii este foarte greu sa se obisnuiasca cu noua viata plina de lipsuri, insa se va obisnui si invata sa-i faca fata. Au ajutat-o si parintii.
  • Identitate etnica: Satele germane din sudul Banatului isi pierd etnicii, astfel Garna si Brebu, sate de boemi de religie catolica si care se numeau, in varianta germana, Worsberg respectiv Weidenthal, devin, azi, sate predominat romanesti.
  • Obiceiuri: Fiecare fata ce provenea dintr-o familie instarita a Banatului avea o salba.
  • Sarbatori: Sarbatorile nemtilor: chirvai tinut pe data de 15 octombrie, de Sfanta Paraschiva. Modalitatea de desfasurare a acestei sarbatori.
  • Viata cotidiana: Hrana specifica Banatului de sud pare a fi fost mancarea de cartofi. Intervievata povesteste despre modul in care se pregateau nuntile.

 

Documente

Fragment interviu