Silvia Ivan

Sursa orala: Silvia Ivan

Cod intern: 320

Nume: Ivan

Prenume: Silvia

Nume anterior casatoriei: Dragan

Data nasterii: 11.9.1918

Locul nasterii: Jibou, jud. Salaj

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): mama Reghina (n. in 21 martie 1895), casatorita cu Septimiu Dragan (n. 1 mai 1888)

Date sot/sotie: casatorita in 1949 cu Nicolae Ivan (n. 5 iunie 1905-decedat in 19 mai 1972)

Copii: Simina Ivan (n. 1 septembrie 1958)

Religie: greco-catolic

Etnie: roman

Pregătire școlară: scoala postliceala

Meserie: invatatoare / soprana

 

Data realizarii: 11/01/2001
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Mihaela Sitariu
Numar casete: 8 casete
Durata interviului: 9 ore
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur;

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Anul nasterii: 1918
Locul nasterii: Jibou, jud. Salaj
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani):
Grupa generationala: 1910-1919
Status marital: Vaduv
Religie: Greco-catolic
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Scoala postliceala
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: invatatoare
Ocupatie: soprana

 

Indici

Locuri

  • Timisoara: Floraria Rivierei, magazinul autriac de delicase Meinl, Expres, Unic, casa din Eugeniu de Savoya - locatarii, portar, subchiriasi.

Perioade istorice

  • Comunism: ,,Represiunea'' sotului ,din perioada comunista, care din cauza unei confuzii cu un pictor legionar, este respins de Uniunea Scriitorilor si nu mai poate publica. Saracie si stabilitate asigurata prin locuri de munca, promovarea unor oameni incompetenti.Sistemul cu cartele; cozi si rationalizarea produselor alimentare.Nationalizarea caselor. Arestarea unei matusi, a tatalui(pentru cateva luni) si a unui unchi, care era nationalist-taranist, deportat ulterior in Baragan.
  • Razboi: Retragerea trupelor germane, ,,salbaticia'' rusilor.Cedarea Ardealului.Cenzurarea scrisorilor trimise catre familia aflata in Ardeal ( se utilizeaza Sabin cu referire la Romania). Sotul- frontul din Crimeea.

Teme

  • Educatie: Educatia sotului- scoala Szekesfehervar, Ujvidek, cursurile liceului Loga si ale Politehnicii in Franta. Educatia din familie. Educatia gimnaziala, pe langa materiile de baza, se faceau ore de muzica, desen, limba franceza si gospodarie. Urmeaza cursurile Scolii Normale, apoi Scoala Secundara Domnita Ileana din Simleu. Din cauza conditiei financiare, o perioada primeste doar ore particulare. Internat, uniforma, organizarea cursurilor.
  • Familie: Educatia si modestia mamei, tatal ,, comerciant artist'', fratii tatalui, bunicul patern- preot ortodox in Jac, fratii si sora ei. Familia sotului.
  • Munca: Activitatea sotului- constructii avioane, Citroen, Licorn, preda limba franceza in particular,director al saptamanalului Fruncea intre 1934-1944, copist de partituri la cooperativa Avantul. Activitatea sa profesionala- invatatoare la Moisei, jud Maramures, concerte.
  • Relatii interetnice: Relatia cu maghiarii din secuime, parerea negativa despre ei; sunt catalogati ca fiind mandri.
  • Sarbatori religioase: Obiceiuri legate de Paste: oua rosii, stropitul fetelor cu parfurm ( obicei preluat de la comunitatea maghiara), aruncatul oualor peste biserica, jocul cu moneda.
  • Valori: Valori, obiceiuri, bune maniere preluate de mica burghezie si apoi de meseriasi.
  • Viata culturala: Coruri, adunari, conferinte in limba franceza, concerte. Monografia ,,Mica istorie a Timisoarei". Scrierea de monografii ale satului romanesc.Opera din Timisoara facilita accesul celor cu o stare financiara mai proasta, prin faptul ca acestia nu trebuiau sa plateasca biletul de tramvai( intelegere cu regia de transport public). Refugiul Operei din Cluj la Timisoara, in anul 1940. Concertele de opera din mediul rural.
  • Viata religioasa: Diferenta dintre biserica greco-catolica si cea ortodoxa; muzica religioasa din biserica greco-catolica e egala, creeaza o atmosfera de reculegere, pe cand cea din biserica ortodoxa nu-si indeplineste menirea.
  • Sarbatori sociala: Vizite, reuniuni (Reuniunea Femeilor Romane)-tombole si concursuri; baluri, serenade.

 

Documente

Caiet de genealogii

 

Alt document

 

 

previous arrow
Silvia Ivan
Silvia Ivan
next arrow