Sursa orala: David Dionisie Chaim Damian
Cod intern: 80
Nume: Damian
Prenume: David Dionisie Chaim
Data nasterii: 1.12.1919
Locul nasterii: Comuna Tincova, jud. Caras-severin
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal -Damian Nicolae -roman, functionar la primaria din Lugoj
Mama -Heimovici Hanna -evreica -casnica
Mama vitrega -Damian Elena -romanca
Status marital: divortat
Date sot/sotie: Rosa Weismann -evreica din Iasi - a emigrat in Israel in 1966
Copii: Are un fiu -Enoh Weismann -in Israel.
Religie: mozaic
Etnie: evreu
Pregătire școlară: liceu
Meserie: sanitar
Data realizarii: 06/02/2001
Locul interviului: Lugoj
Realizator interviu: Adriana Rosioru
Numar casete: 1 caseta (nr.315)
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in volumul "Memoria salvata: Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iasi, 2002).
Locatie interviu: Textul transcris - arhiva Fundatiei "A Treia Europa", dosar Evrei
Alte observatii: interviu de tip "povestea vietii", a aparut in volumul "Memoria salvata: Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iasi, 2002
Informatii despre persoana
Gen: M
Varsta: 90 ani
Locul nasterii: Comuna Tincova, jud. Caras-severin
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Lugoj
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Divortat
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Liceu
Stagiul militar: Satisfacut (, Orsova)
Ce razboaie a prins: Al doilea razboi mondial
Meserie/Profesie: sanitar
Ocupatie: pensionar
Indici
Evenimente
- Deportare: Din Lugoj au fost deportati in Transnistria 3 tineri. Sunt socotiti eroii Comunitatii Evreiesti.
- Legionari: In perioada legionara unii evrei au fost trimisi la munca obligatorie, la curatatul zapezii, la strangerea gunoaielor.
- Refugiu: Dupa razboi in Lugoj s-au refugiat vreo 30 de familii de evrei din Cernauti, din Bucovina de Nord. Li s-au repartizat locuinta aici.
Locuri
- Lugoj: Strada Mageruta, din maghiara -Magyar Utza, adica "Ulita ungureasca". Dar acolo erau majoritari romanii. Pe strada Mageruta locuia un batran evreu care avea un fiaker (o trasurica).
Perioade istorice
- Al doilea razboi mondial: La 20 de ani e luat in armata, recrutat de Regimentul 94 Infanterie Orsova. In 1942 pleaca cu regimentul pe front si sta un an si jumatate.
A facut Scoala de subofiteri sanitari si primea ranitii de pe front.
Teme
- Familie: Mama ii paraseste pe cand el avea 2 ani si jumatate. Tatal se recasatoreste si copilul e crescut in religia crestina.
Se casatoreste religios la Iasi, dar acasa. Este chemat oficiantul de la sinagoga care scrie ketuba (actul de casatorie). Masa nu a fost cuser pt ca familia sotiei nu era ortodoxa.
Apoi sotia, insarcinata in 5 luni, emigreaza cu familia in Israel. Urmeaza sa plece si el, dar pt ca a avut unele greutati nu si-a mai facut actele. Nu-si vede niciodata fiul. - Identitate: Numele sau evreiesc este David ben Avraham. Devine mozaic atunci cand era adult, este circumcis la spital. Evreii din Lugoj erau neologi, mancau si hazer-carne de porc. Cei din Cernauti erau ortodocsi. Cu ei si-a insusit mai bine obiceiurile.
- Munca: Lucreaza 16 ani la Spitalul de adulti din Lugoj, apoi la Sanepid. In acelasi timp urmeaza cursurile serale ale Liceului "Coriolan Brediceanu" din Lugoj.
- Personalitati publice: In Lugoj a fost o comunitate mare, au avut un rabin renumit-dr. Hovesy.Acesta a devenit sef-rabin la Budapesta dupa primul razboi mondial.I-a urmat un alt rabin de seama -dr. Lenke Emanuel.
Wilhelm Huszer a fost gabe (epitrop) la sinagoga, patronul unui atelier de croitorie si al unei pravalii de stofe si administratorul unui camin de batrani. In fiecare an de sarbatori, de Anul Nou dadea un costum de haine pt 20 de copii saraci neevrei.