Sursa orala: Milenko Luchin
Cod intern: 265
Nume: Luchin
Prenume: Milenko
Data nasterii: 16.3.1950
Locul nasterii: Timisoara
Copii: Goran
Lenard
Religie: ortodox
Etnie: sarb
Pregătire școlară: doctorat
Meserie: Profesor universitar, muzician profesionist
Data realizarii: 07/10/2005
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Komlosi Antonia
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur
Informatii despre persoana
Gen: M
Varsta: 59 ani
Locul nasterii: Timisoara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani):
Grupa generationala: 1950-1959
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Sarb
Pregatirea scolara: Doctorat
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: Profesor universitar, muzician profesionist
Ocupatie:
Indici
Teme
- Educatie: Absolvent al Liceului Sarbesc (devenit ulterior Liceul 10), al Scolii Populare de Arta. Conditiile speciale in care a sustinut examenul de bacalaureat, din cauza unui spectacol sustinut in Bucuresti. Finalizeaza primul an de studii superioare, in cadrul Politehnicii, profilul Masini hidraulice, cu media 10.
- Famile: Face parte dintr-o familie de muzicieni. Tatal, frizer de meserie, canta la acordeon, bunicul a fost rapsod popular la fluier, iar un strabunic Nenad- cimpoier.
- Famile: Emigrarea bunicului in America. Tatal petrece in arest perioada 1950-1956, din cauza problemei iugoslave (rezolutia Cominternului din 1948, pozitia lui Tito fata de comunismul stalinist).
- Interculturalitate: Copilarie marcata deinterculturalitate.Unitatea dintre etnii creata atat prin cluburile sportive, cat si prin politica manageriala a directorului Dusan Sablici. Multiculturalitate in cadrul Ansamblului Doina Timisului. Influenta muzicii sarbesti in Banat.
- Viata culturala: Activitatea Ansamblului Doina Timisului ( turnee organizate in Ungaria- Gyula, Macedonia, Franta, succesul produs de spectacolul Omule, pomule din 1977) a Orchestrei de Muzica Populara Sarbeasca Mlados(in ultimul specatacol sustinut in 1989 li se impune sa cante doar un sfert din cantece in limba sarba), a Ansamblului (amator) Zora si a SCDUR- Uniunea Ansamblurilor Culturale Sarbesti din Romania.Unicitatea interpretarii suflataorilor banateni-tehnica dublei stacaturi.
- Viata politica: Eforturile depuse pentru modificare Constitutiei din 1991, in sensul castigarii de drepturi pentru minoritatile etnice din Romania. Deputat. Deplange lipsa unui lider care sa aiba o influenta asupra deciziilor luate la Bucuresti, pentru pastrarea unui echilibru.
Problema iugoslava-disparitia sarbilor din regiunile in care sarbii sunt agresori, lipsa de sustinere a religiei ortodoxe-, diviziunea regionala a Jugoslaviei si agresiunea albanezilor impotriva sarbilor.