Iuliana Vargatu

Sursa orala: Iuliana Vargatu

Cod intern: 343

Nume: Vargatu

Prenume: Iuliana

Data nasterii: 16.12.1937

Locul nasterii: ARDEAL, Comuna LUGASU DE JOS, Judetul BIHOR

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Parinti: VARGATU ALEXANDRU si VARGATU ELENA;
Frati: VARGATU MIRCEA si VARGATU ALEXANDRU

Religie: ortodox

Etnie: roman

Pregătire școlară: scoala profesionala

Meserie: aviatie

 

Data realizarii: 13/08/2001
Locul interviului: BRAILA
Realizator interviu: ROXANA PATRASCU
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: AIOFTE, Dosar Romani
Alte observatii:

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Anul nasterii: 1937
Locul nasterii: ARDEAL, Comuna LUGASU DE JOS, Judetul BIHOR
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): - nascuta in 1937 in ARDEAL, Comuna LUGASU DE JOS, Judetul BIHOR; - in 1940 pleaca in BASARABIA, Judetul BALTI; - se reintorc in OLTENIA, Comuna BARCA, Satul MELINESTI; - trimisi din nou in BASARABIA, Comuna STAMBA, Judetul BALTI; - in martie 1944 se reintoarce in Ardeal, Comuna COROI, Judetul BIHOR pana in 1949; - deportata in Comuna DARABANI, Judetul CONSTANTA (august 1949); - are domiciliu obligatoriu in Comuna CASTELU pana in 1956; - MEDGIDIA, unde se angajeaza,apoi la IANCA si apoi unitatea militara de aviatie este mutata la BRAILA.
Grupa generationala: 1930-1939
Status marital: Necasatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie:
Ocupatie: aviatie

 

Indici

Etape ale vietii

  • Scoala: Scoala primara a urmat-o la Castelu, apoi a continuat pana in clasa a VII-a de liceu la Constanta. Invata bine si dorea sa continue. Deoarece avea domiciliu ogligatoriu si tatal lucra la Canal a obtinut ilegal o adeverinta de stare materiala, dar a fost cercetata, verificata si apoi cel care-i eliberase adeverinta a fost scos din functie.

Evenimente

  • Arestare: Din cauza cotelor prea mari a avut loc o revolta impotriva sistemului comunist, au fost devastate sediile Militiei si Primarie, dupa care au urmat arestarile (primul tatalapoi intreaga familie.
  • Deportare: Din cauza revoltei impotriva sistemului comunist, tatal a fost inchis, iar familia a fost deportata in Comuna Darabani, Judetul Constanta, langa Negru-Voda, iar tatal a fost arestat. Mama se imbolnaveste, bunicul vine si o ia in Judetul Mehedinti, unde moare. Dupa eliberarea tatalui din inchisoare se muta in Comuna Castelu, unde tatal avea domiciliu obligatoriu deoarece lucra la Canal.

Perioade istorice

  • Rege Mihai: Dupa abdicarea regelui tatal ramane fara serviciu.
  • Basarabia: Dupa Dictatul de la Viena si retrocedarea Basarabiei, tatal (plutonier de jandarmi) este trimis in Basarabia, in judetul Balti, unde se muta impreuna cu familia (1940). Se reintorc in Oltenia, comuna Barca, satul Melinesti. Urmeaza o noua trimitere in Basarabia, in comuna Stramba, judetul Balti, unde tatal era sef de post, dupa care se reintorc in Ardeal, comuna Coroi, judetul Bihor (martie, 1944), unde locuiesc pana in 1949.
  • Comunism: Cand se formeaza structurile militiei si securitatii, tatal (ramas fara serviciu) a fost solicitat, dar refuza. Ii injura si este condamnat de catre Curtea Martiala din Cluj la 3 luni inchisoare, pedeapsa pe care nu o executa.