Mariana Sora

Sursa orala: Mariana Sora

Cod intern: 277

Nume: Sora

Prenume: Mariana

Nume anterior casatoriei: Klein

Data nasterii: 12.10.1917

Locul nasterii: Budapesta

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal - Klein, n. in 1892.
Mama - Elsa Klein nascuta Fisher in 1896.

Date sot/sotie: Marian Sora

Copii: Doi baieti

Religie: ortodox

Etnie: roman

Pregătire școlară: doctorat

 

Data realizarii: 18/08/2001
Locul interviului: Baile Herculane
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva Fundatiei "A treia Europa"
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur.

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 92 ani
Locul nasterii: Budapesta
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): 1917-1919 Budapesta, 1919-1934 Bucuresti, 1939-1948 Franta, 1948-1977 Roamania, 1977 pana in 1989 Munchen, dupa 1989 revin si in Romania.
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Doctorat
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie:
Ocupatie:

 

Indici

Etape ale vietii

 • Adolescenta: Liceul Carmen Sylva din Timisoara. Evocarea profesorilor, a colegilor. Meditatiile. Ceaiurile dansante. Cinele. Strandul. Finalizare studiilor liceale la saptesprezece ani, bacalaureatul, plecarea la facultate, in Bucuresti.
 • Copilarie: Amintiri frumoase din Timisoara anilor '20. Spatiile in care au locuit. Interioare. Orasul. Jurul copiilor.
 • Locuire: De-a lungul vietii in Timisoara au schimbat mai multe locuinte, in Iosefin la Kuttl (casele se erau denumite dupa numele propietarilor), apoi locuiesc in cladirea bancii unde lucra tatal intervievatei - Casa Banatului, sunt amintite privelistile de deasupra Timisoarei, cat si Kiderzimmer - camera ce avea mobila (de sufragerie) alba, tot aici se afla si spatiul dedicat copilului. Mai tarziu vor locui intr-un apartament mai modest.
 • Maturitate: Studii in Franta. Prietenia cu Mircea Eliade, Emil Cioran. Mandria cartilor publicate si lansate de fata cu fostii profesori de la Carmen Sylva, in Timisoara.

Locuri

 • Monumente: Casa Banatului-prima cladire cu sase etaje din Timisoara. In aceasta cladire a functionat Banca Timisoarei. Intervievata a locuit, o perioada, in apartament de serviciu, intrucat tatal era functionar la aceasta banca.
 • Timisoara: Piata Unirii sau Piata Domului - descriere foarte pitoreasca. La inceput de secol XX aici taranii isi comercializau marfurile: branza dulce, smantana, fructe, legume.
 • Timisoara: Pravalia de delicatete - Bokcsany, Libraria Moravetz, Cartea Romaneasca (azi Mihai Eminescu), trenul care trecea de-a lungul Parcului Scudier, pravalia Weisz, langa teatru, cofetaria Boncescu, cofetaria Arendt.

Teme

 • Educatie: Incepe scoala la sase ani, la Notre-Dame, cea din Cetate. Liceul il urmeaza la Carmen Sylva. Abia in liceul invata romaneste, in acest sens tatal considera ca este necsar sa o ajute si ii plateste o meditatatoare pentru limba romana, dar se dovedeste a nu fi necesar intrucat detine o remarcabila inclinatie spre limbii. La saptesprezece ani sutine bacalaureatul, astfel ca in 1934 pleca la facultate la Bucuresti, studiind filosofia. Isi desavarseste studiile cu ajutorul unei burse in Franta.
 • Familie: Portrete foarte vii ale parintilor. Incurajarile mamei spre a studia artele. Dorinta tatalui de a urma scoala in romaneste.
 • Limbi vorbite: Franceza, engleza, germana, ungureste.
 • Timp liber: Alaturi de mama mergea la tenis la Regatta, unde azi este Parcul Rozelor, dar si la strand la Bega. Plimabari alaturi de familie. Organizari de cine: se adunau trei-patru familii si petreceau. Ceaiuri dansante cu diferite ocazii.
 • Viata sociala: Burghezia medie din Timisoara nu era romaneasca pe vremea aceea. Romanii pe la 1925 existau in cartierul Fabric si Mehala. Prin pravalii nu se prea vorbea romaneste.

 

Documente

Fragment interviu