Sursa orala: Andrei Spira
Cod intern: 241
Nume: Spira
Prenume: Andrei
Data nasterii: 2.1.1913
Locul nasterii: Italia, Fiume (azi Rieka)
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal - Alfred Spira (n.1884), in perioada in care a locuit in Italia a fost ofiter in armata austro-ungara, iar in tara ca si expert financiar. Mama - Spira Adela (n. Kubicsek)
Date sot/sotie: Salamon Magda, nascuta in 2 decembrie 1914 in Timisoara, era de etnie evreica
Copii: Spira Adela (cas. Berceiu) nascuta la Cernauti in 19 aprilie 1937
Religie: mozaic
Etnie: evreu
Pregătire școlară: doctorat
Meserie: inginer textile / inginer, profesor, director la diferite fabrici, activist A.C.R., voluntar in Ascociatia Stiintifica a Inginerilor din Timisoara
Data realizarii: 10/03/2002
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in volumul "Memoria salvata. Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, aparut la editura Polirom, 2002).
Locatie interviu:
Alte observatii: -interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria salvata.Evreii din Banat, ieri si azi", coord. de Smaranda Vultur
Informatii despre persoana
Gen: M
Varsta: 96 ani
Locul nasterii: Italia, Fiume (azi Rieka)
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Italia (1913-1920), Romania, Timisoara (din 1920, cu pauze), Franta, Mulhouse (1930-1933), Belgia (scurte perioade de timp), Estonia (3 luni), Cernauti(3 luni), Galati (1938-sf. anului 1940)
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Doctorat
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: inginer textile
Ocupatie: inginer, profesor, director la diferite fabrici, activist A.C.R., voluntar in Ascociatia Stiintifica a Inginerilor din Timisoara
Indici
Etape ale vietii
- Adolescenta: Se naste in Italia, unde face primele doua clase primare. Invata limba italiana. Alaturi de parinti, vine la Timisoara, unde isi continua studiile, dovedind o inteligenta nativa. In timpul facultatii, pe care o urmeaza in Franta, invata arta de a se descurca prin propiile puteri.
- Maturitate: Dificultati in preajma celui de-al II-lea Razboi Mondial. Ramane fara loc de munca si fara resurse financiare, cu toate acestea reuseste sa se descurce, datorita spiritului inteprinzator.
- Munca: A fost mai bine de un sfert de secol director la "Bumbacul", cat si la alte fabrici de textile si confectii. In perioada in care i-a fost interzis sa lucreze a infiintat ateliere de tesut manual din lana pura. S-a remarcat si in domeniul invatamantului, predand la Scoala Textila din Timisoara.
Evenimente
- Deportare: Evreii din Banat nu au fost deportati.
- Munca obligatorie: Munca obligatorie la Turnu Severin, la terasamente de cai ferate. Dupa trei luni, cei titrati universitari se pot intoarce la casele lor, cu conditia sa faca in fiecare an cinci zile de munca obsteasca. Matura timp de cinci zile strazile Timisoarei.
- Nationalizare: Foarte multe fabrici particulare trec in propietatea statului datorita legii nationalizarii. Fabrica de In si Canepa este luata de stat de la fam. Lowenlfeld, care o detinea.
Locuri
- Timisoara: Biserica catolica din Fabric; Scoala Lowinger in Iosefin; Liceul Piaristilor, infiintat de Ordinul Piarist; Sinagoga din Iosefin; Scoala Superioara de Comert (scoala evreiasca) situata vis-a-vis de Primaria Timisoara, in cadrul Liceului de sport, care era izraelit;
Corzo; "Ghetoul evreilor" strada din Cartierul Fabric (azi, Ecaterina Teodoroiu);
Perioade istorice
- Al doilea razboi mondial: Cel de-al doilea razboi mondial aduce familiei intervievatului o mutitudine de spaime: spaima lipsei surselor de venit, frica de a fi deportat.
Teme
- Casnicie: Cincizeci si sapte de ani de casnicie. O casnicie foarte fericita bazata pe iubirea dezinteresata.
- Educatie: Primele doua clase primare la face in Italia, clasa a treia primara la scoala din Timisoara numita Ehrilch, iar clasa a patra la scoala Lowinger din Iosefin (sc. evreiasca). Prima clasa de liceu o urmeaza la Liceul Piaristilor, apoi se inscrie la Scoala Superioara de Comert din Timisoara (sc. evreiasca). Urmeaza in Franta Facultatea de Inginerie Textila si aproape in paralel urmeaza un ciclu doctoral in economie politica la Liege, in Belgia. Isi definitiveaza studiile si prin cursurile Seminarului Pedagogic din Timisoara.
Ca urmare a unor presiuni participa si la cursurile "Universitatii Serale de Partid" - Evrei: Interzicerea freceventarii scolilor neevreesti de catre evrei (prin decret de lege).
- Evrei: Legea romanizarii ce nu permite sa fie angajati evrei. Chiar si fabricile particulare trebuiau sa se supuna.
- Familie: Genealogie. Educatie familiala. Relatii de familie. Istoria familiei.
- Limbi vorbite: romana, maghiara, italiana, franceza, engleza, germana
- Personalitati publice: Rabinul din Fabric si Iosefin - dr. Iacob Singer;Rabinul din Cetate - dr. Maximilian Drechler;
- Relatii interetnice: Relatii de prietenie atat cu evreii cat si cu roamanii, ungurii sau nemtii din Timisoara, chiar daca recunoaste ca au existat momente in care cei de alta etnie il evitau.
- Viata culturala: Colaboreaza la revista "Textilia"; voluntar in Asociatia Stiintifica a Inginerilor din Timisoara.
- Viata religioasa: Este de religie mozaica, a respectat sarbatorile specifice, bunicul din partea mamei, numit Kubicsek, este descris ca o fiinta religioasa. Mai tarziu va avea cateva conflicte ce ii tulbura relatia cu cei din comunitatea evreiasca timisoreana.
- Viata sociala: Foarte apreciat de colaboratori. Stimat de cei carora le-a fost profesor la Scoala Textila.
Documente
Fragment interviu [241-fragment-Andrei-Spira.pdf]
Fotografie