Martin Bolovedea

Sursa orala: Martin Bolovedea

Cod intern: 301

Nume: Bolovedea

Prenume: Martin

Data nasterii: 15.11.1922

Locul nasterii: Comarste

Date sot/sotie: Floarea Balan, romana, de religie ortodoxa, a inceput Facultatea de Litere din Bucuresti, dar a trebuit sa o intrerupa din pricina comunismului, care nu dadea voie la copiilor chiaburilor sa studieze. A fost deportata in Baragan.

Religie: ortodox

Etnie: roman

Pregătire școlară: invatamant superior

Meserie: Medic

 

Data realizarii:07/11/1997
Locul interviului: Resita
Realizator interviu: Ramona Ardelean
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in volumul "Lumi in destine" coord. Smaranda Vultur, Editura Nemira, 2000).
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar "Romani"
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur.

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Anul nasterii: 1922
Locul nasterii: Comarste
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani):
Grupa generationala: 1900-1909
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie:Medic
Ocupatie: Medic

 

Indici

Etape ale vietii

  • Copilarie: Copilaria nu a fost usoara, dar nici grea. Mancarea, hainele nu erau o problema, insa tot ceea ce depindea de banii era deficitar. Chiar daca familia intervievatului detinea pamant, animale, cereale, nu avea pe ce sa obtina banii.

Evenimente

  • Deportare in Baragan: Descrierea deportarii satenilor din Comoraste, judetul Caras-Severin, in Bargan. In 16 iulie 1951 au aparut primele vagoane in gara, care urmau sa transporte oamenii in Baragan. La plecare au luat tot ce au putut din casa, impreuna cu vaca, caii, porumbul chiar si slanina. Erau ridicati oamenii mai instariti. Intervievatul tocmai se reintorcea in sat, ajuns in gara aude ca ai lui sunt gata de plecare. Astfel a mers la vagonul unde se afla familia sa. Un militian l-a trecut cu creionul rosu pe lista si i-a luat buletinul. Au fost debarcati in Baragan, unde terenul a fost pregatit dinainte. Erau batuti tarusi in pamant. Totul era pustiu. Mai tarziu oamenii si-au construit case din pamant batut cu paie de grau in cofraje de lemn. Dupa cinci ani au avut posibilitatea de a parasi Baraganul. Sunt prezentate numeroase date despre cei deportati, inclusiv numele si scurte istorii ale acestor familii.

Perioade istorice

  • Interbelic: Viata in perioada interbelica este descrisa ca fiind grea din cauza lipsei banilor, mai ales intre 1930-1940. Marturiseste ca tatal sau abia reusea sa adune 70 de lei pentru a-i plati pretul abonamentului de tren.

Teme

  • Educatie: Scoala primara din sat, mai apoi liceul General Dragalina de la Oravita. Urmeaza facultatea de medicina, primii trei ani ii urmeaza la Sibiu, iar urmatorii trei la Cluj, intrucat a avut loc retrocedarea Ardealului. In ultimul an, este exmatriculat pe motiv ca era fiu de chiabur si neagreat politic.
  • Familie: Parintii au fost tarani de clasa mijlocie. Averea au mostenit-o de la rude. Mai are un frate. Traditia in Banat era, dupa model german, de a face un singur copil, pentru a nu se imaprti averea. Astfel, familia ia decizia de a trimite pe unul dintre fii la studii, iar celalalt ramane in casa, sa duca averea mai departe.
  • Obiceiuri: In familiile bine plasate zestrea femeii era de zece jungare de pamant.
  • Timp liber: Vacantele si le petrece in satul parintesc, ajutand la gospodarie.

 

Documente

Alt document