Ladislau Bloch

Sursa orala: Ladislau Bloch

Cod intern: 334

Nume: Bloch

Prenume: Ladislau

Data nasterii: 18.8.1924

Locul nasterii: Timisoara

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tata: Bloch Alexandru, nascut la 24.12.1889, Mateszalka, Ungaria, Judetul Satu-Mare, in partea ramasa in Ungaria
Mama: Bloch Iuliana, nascuta la 18.06.1898, Timisoara
Bunic: Iuliu Kardos

Date sot/sotie: Bernath Daisy, nascuta la 21.07.1926,decedata in 1991

Copii: 1 baiat

Religie: mozaic

Etnie: evreu

Pregătire școlară: scoala profesionala

Meserie: Tabacar

 

Data realizarii: 01/02/2001
Locul interviului: Lugoj
Realizator interviu: Patrascu Roxana
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: Interviu de tipul povestea-vietii, realizat cu domnul Bloch Ladislau, un evreu nascut la Timisoara

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Anul nasterii: 1924
Locul nasterii: Timisoara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Timisoara, Lugoj
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Vaduv
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Satisfacut (Septembrie - octombrie 1946- aprilie 1947, Timisoara, Lugoj)
Ce razboaie a prins: cel de al doilea razboi mondial,
Meserie/Profesie: Tabacar
Ocupatie: pensionar

 

Indici

Etape ale vietii

  • Munca: In 1940, subiectul a inceput sa invete meserie(tabacar),urmand stagiul de ucenic la o firma din Fabric Timisoara.A lucrat si la un atelier de cauciucarie.

Perioade istorice

  • Nationalizare: Nationalizarea fabricilor inceputa din 1948, atunci cand comunistii au venit la putere. Prin urmare, subiectul a fost numit director nationalizator la tabacaria Iorgovici din Lugoj.

Teme

  • Identitate etnica: Ambii parinti sunt de religie mozaica si sunt de etnie evreiasca. Numele bunicului sau a fost maghiarizat.
  • Obiceiuri: In interviu se vorbeste si despre conservarea valorilor, traditiilor, obiceiurilor ervresti. Sarbatori specifice: Ros-Hasana, Iom-Kipur, Purim. Se pregatea o masa festiva si se manca paine cu miere.