Lajos Horwath

Sursa orala: Lajos Horwath

Cod intern: 271

Nume: Horwath

Prenume: Lajos

Data nasterii: 31.1.1921

Locul nasterii: Becicherecu Mare (azi, Zrenjanin)

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Horwath Juliana. Horwath Andras.

Date sot/sotie: Horwath Ilona. Horwath Erszebet. Horwath Maria.

Copii: Horwath Lajos (cu Horwath Ilona)
Horwath Istvan (cu Horwath Erszebet)
Berceanu Minerva, fiica sotiei actuale, Horwath Maria.

Religie: romano-catolic

Etnie: maghiar

Pregătire școlară: scoala profesionala

Meserie: Tamplar

 

Data realizarii: 11/04/2001
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Komlosi Antonia
Numar casete: 2 casete
Durata interviului: 180 minute
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 88 ani
Locul nasterii: Becicherecu Mare (azi, Zrenjanin)
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Becicherecu Mare, Timisoara, Budapesta, Szeged, Bekes Csaba,Timisoara.
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Romano-catolic
Etnie: Maghiar
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Satisfacut (1942-1945, Budapesta)
Ce razboaie a prins: Al Doilea Razboi Mondial
Meserie/Profesie: Tamplar
Ocupatie:

 

Indici

Etape ale vietii

  • Copilarie: Nasterea in Becicherecu Mare. Jocurile copilariei- fotbal (cu mingi din carpe), tenis, hotii si jandarmii, inot, sanius, confectioneaza titirezi din hartie, alearga descult, vinde viorele, se catara in duzi.

Locuri

  • Budapesta: Paraseste Romania in anii' 40 din cauza politicii nationaliste. Lucreaza ca tamplar in Budapesta, se casatoreste, face armata si i se naste primul copil. In urma distrugerii casei din Budapesta, cauza de bombardamente, se reintoarce in Timisoara.
  • Timisoara: Cartierul Crisan, Strand, Piata de Fan, Padurea Verde. Timisoara este renumita pentru parcurile din oras, pentru fotbal, pentru calitatea produselor din fabrica de pantofi, stofe sau ciorapi, pentru Fabrica de Tutun si moara Prohaska.

Perioade istorice

  • Comunism: Promovarea celor ce au fost membrii de partid, in contrast cu promovarea sa datorata meritelor proprii. Locurile de munca si posibilitatea tinerelor cupluri de a incepe o viata impreuna.

Teme

  • Alimentatie: Carnatii de Csaba, produsi la Bekes Csaba, dupa o reteta secreta.
  • Educatie: Scoala maghiara de pe strada Pipos. Formarea pentru o meserie.
  • Identitate etnica: Pastrarea identitatii maghiare, continuarea studiilor in limba maghiara, casatoriile in cadrul comunitatii. Relatiile foarte bune dintre minoritatile etnice.
  • Moda: Hainele cusute de croitor. Eleganta ce caracterizeaza vestimentatia (se poarta manusi si palarii). Hainele de duminica.
  • Munca: Lipsa somerilor si stabilitatea din timpul monarhiei si comunismului.
    Lucreaza ca tamplar in diferite locuri, iar apoi la Fabrica de Manusi, timp de 36 ani.Disparitia unor meserii precum suszter (pantofar), croitor, potcovar, carutas, kadar (cel ce produce butoaie).
  • Timp liber: Locuri de intalnire sunt Fabrica de Bere, Wittimberger, Iles- unde se joaca carti, biliard si sah-, Padurea Verde, unde au loc spectacole si concursuri si se consuma bere Azuga, Dreher si Robanya. Luna-parc. Balurile organizate la Fabrica de Bere.
  • Viata cotidiana: Armonia si echilibrul din viata.Oamenii sunt mai putin pretentiosi si dornici de munca.Preturi si calitatea produselor si serviciilor (impachetarea tuturor produselor achizitionate, comportamentul placut al vanzatorilor)
  • Viata culturala: Casa Maghiara-loc de intalnire al tinerilor maghiari, are ca scop educarea tineretului (cserkeszet- premilitarie). Se pune accentul pe educatia religioasa, pe incredere, intergritate, curaj si spirit civic. Se organizeaza excursii la Muntele Mic si la mare, finantate prin donatii. Asociatiile mestesugaresti.
    Cursurile de dans organizate la Casa Tineretului. Cursuri de bune maniere.Trupele de teatru din cartierele Crisan, Ronat, Mehala, Plopi.