Nora Nemeth

Sursa orala: Nora Nemeth

Cod intern: 70

Nume: Nemeth
Prenume: Nora
Data nasterii: 8.4.1942
Locul nasterii: Timisoara
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): - Mama a fost plasticiana; membra a Uniunii Artistilor Plastici, a renuntat in momentul in care regimul comunist cerea portrete la comanda. S-a angajat apoi la O.C.L., pictorita de vitrine.
- Tata maistru la Ambalajul Metalic si canta, cu jumatate de norma, in corul Filarmonicii. Majoritatea rudelor din partea tatalui s-au stabilit in Germania (inainte si dupa 89).
- Are o sora casatorita, are 2 copii; locuieste in Timisoara, pe str. Arges.
Religie: romano-catolic
Etnie: german
Pregătire școlară: scoala profesionala
Meserie: Chimista. Artista amatoare.

 

Data realizarii: 08/04/2005
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Cristina Trif
Numar casete: 2
Durata interviului: 3 ore
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu: Arhiva de Istorie Orala a Fundatiei "A Treia Europa", dosar "Timisoara" (text transcris si casete)
Alte observatii: Interviu semidirijat realizat in cadrul proiectului "City and Collective Memory in Central and South-Eastern Europe", finantat de Fundatia Volkswagen, Dresda

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 67 ani
Locul nasterii: Timisoara
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Fabric (1942-1948) - locuinta apartinea unchiului tatalui si era in incinta fabricii Tehnometal; au fost expulzati in timpul nationalizarii. Elizabetin (1948-2001) - in casa bunicii, pe str. Wilhelm Muhle nr. 25 (actuala 1 Decembrie), "casa cu poarta cu struguri", vis-a-vis de fosta bacanie Raicovic. In 1971, s-a mutat, cu familia, tot pe 1 Decembrie (aproape de intersectia cu str. Cluj), in casa bunicii materne. Din 2001, locuieste pe str. Negoi.
Grupa generationala: 1940-1949
Status marital: Necasatorit
Religie: Romano-catolic
Etnie: German
Pregatirea scolara: Scoala profesionala (scoala de meserii)
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: Chimista. Artista amatoare.
Ocupatie: Pensionara.

 

Indici

Etape ale vietii

 • Adolescenta: Concerte la Filarmonica, Opera. Spectacole de teatru. Ceaiuri dansante (pe muzica de la radio Novisad). Lectura (biblioteca mare acasa). Sport. Gasca din Lahovary. Imposibilitatea de a termina Liceul de Arte, care se transformase in Liceu tehnic (ar fi dorit sa devina plasticiana). A renuntat la studii universitare in Agronomie in anul 3, pentru o Scoala tehnica de chimie, ca sa i se garanteze un loc de munca in oras.
 • Copilarie: Amintirea nationalizarii. Lipsuri in timpul razboiului. Patinoar natural pe locul stadionului "Poli" (Sandige). Loc de intalnire al fetelor in Piata Crucii. Jocuri. Prieteni din copilarie. Excursii cu parintii, in sate, pe malul Timisului.
 • Maturitate: Servici (Fac. de Chimie), viata cotidiana, hobby-uri (ceramica, desen, pictura, gradinarit), dificultatile din timpul comunismului si strategiile de adaptare/rezistenta.

Evenimente

 • Instalarea comunismului: Rusii in Timisoara. Martor al intrarii rusilor. Descrie evenimentul.
 • Nationalizare: Amintiri din timpul nationalizarii (a trebuit sa elibereze locuinta in 15 minute).
 • Primavara de la Praga: Primirea cehilor (veniti dinspre mare) la Timisoara.
 • Revolutia din 1989: Evenimentul cel mai important din viata. Descriere participarea la eveniment.

Locuri

 • Timisoara: Descriere detaliata a locurilor si activitatilor: Muzeul Banatului, Muzeul de Arta; Sala Capitol, cinemateca Constructorul (comunism); Casa Tineretului (jazz, comunism); Malul Begheului (gradini de vara); restaurantul Lloyd; parcuri; Palatul Baroc; Castelul Huniazilor Pietele Unirii, Lahovary (Balcescu), Crucii; cartierele Elisabetin, Iosefin, Fabric, Circumvalatiunii, Soarelui; str. Wilhelm Muhle (actuala 1 Decembrie), str. Negoi (actuala Surorile Martir Caceu), bul. Mihai Viteazu, Cal. Aradului; intreprinderi: ILSA, UMT, UTT. Istoria orasului. Spiritul orasului si locuitorii. Distinctii centru-margine, intre cartiere, Timisoara-alte orase, Timisoara din perioada imediat postbelica-cea de dupa anii 80. Simbolurile orasului. Noile locuri de memorie (sculptura din fata Catedralei). Traseuri parcurse cu strainii.

Perioade istorice

 • Al doilea razboi mondial: Dificultatile cotidiene (ratii la mancare, mostenirea hainelor, etc.).
 • Comunism: Dezaproba arhitectura si modul de viata de la bloc. Inrautatirea situatiei la sf. anilor 70 (frica de a circula pe inserate, furturi din autobuz, penuria de alimente, de benzina, etc.). Sarbatori: 1 Mai, 23 August. Forme de rezistenta (recitaluri Caramitru, festivalul de jazz de la Sibiu). Ratii, cartele pentru alimente, cozi. Servici (orar, conditii de lucru).
 • Post-comunism: Deteriorarea atmosferei din oras (curatenie, relatii), explicata prin pierderea "spiritului timisorean". Depersonalizarea arhitecturii orasului (cladiri moderne, nespecifice).

Teme

 • Alimentatie: Loc de aprovizionare - magazinul alimentar de pe str. 1 Decembrie, Piata Balcescu. Carte de bucate alternativa (scrisa in timpul comunismului, de o colega) - de ex., clatite din praf de biscuiti.
 • Educatie: Scoala primara din Balcescu (actuala Gen. 22) - inv. Luci Surlaj. Scoala Medie Nr. 10 (actualul Liceu de Arte); profesorii Cernescu (romana) Podlipny, Gall. Fac. de agronomie (a abandonat in anul 3). Scoala Tehnica de Chimie. Ore particulare de pian cu Dra Elias.
 • Familie: Genealogie, istoria familiei, relatii de familie, educatie in familie.
 • Identitate : Personala, sociala, etnica, locala (timisoreana), regionala (banateana).
 • Interculturalitate: Casatorii mixte; practicarea trinlingvismului.
 • Limbi vorbite: Maghiara, germana, romana (in familie). Rusa si franceza (la scoala). Engleza (autodidact).
 • Locuire: Casa, vecini, peisaj (in Fabric si Elisabetin).
 • Locuri din memorie: Traseul parcurs cu cei care viziteaza pentru prima data orasul: Piata Unirii (Domul romano-catolic), Piata Operei (Catedrala), parcurile, Sinagoga din Piata Traian, Sinagoga din centru, Biserica romano-catolica din Piata Traian, Biserica romano-catolica din Piata Balcescu, Bastionul din Cetate.
 • Memoria: Portrete de familie. Fotografiere cu prieteni "la porumbei" (Piata Operei). Pastreaza fotografii si corespondenta veche.
 • Munca: Chimista la Fac. de chimie (orar, munca, salariu, rel. cu colegii, superiori, transport la locul de munca, conditii).
 • Personalitati publice: Pictorul Iuliu Podlipny
 • Relatii interetnice: Cordiale (maghiari, germani, romani, sarbi, etc.)
 • Sarbatori : Religioase (Farsang). Comuniste: 1 Mai, 23 August. Locale actuale: Ziua orasului, comemorarea Revolutiei din 89, Revelionul din centru.
 • Timp liber: Ceramica, desen, pictura, gradinarit, muzica, lecturi. Calatorii (mare, Sibiu - festivalul de jazz; dupa 89, in Germania, la rude).
 • Valori: Morale, educative, locale ("a fi timisorean").
 • Viata cotidiana: Coada, cumparaturi, mersul la serviciu (uneori pe jos), hobbyuri (gradinarit).
 • Viata culturala: Filarmonica, Opera, concerte de jazz, de rock, muzica clasica, lecturi, ore de pian. Descrie care sunt ziarele locale citite in prezent; posturi de TV locale.