Oscar Schwartz (cod 250)

Sursa orala: Oscar Schwartz

Cod intern: 250

Nume: Schwartz

Prenume: Oscar

Data nasterii: 30.9.1910

Locul nasterii: Viena

Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Mama-Tereza Goltlieb, nascuta la Vintesti.

Copii: un fiu

Religie: mozaic

Etnie: evreu

Pregătire școlară: invatamant superior

Meserie: Profesor

 

Data realizarii: 10/12/1998
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Smaranda Vultur
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in volumul "Lumi in destine" coord. Smaranda Vultur, Editura Nemira, 2000).
Locatie interviu:
Alte observatii: -interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 99 ani
Locul nasterii: Viena
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Lipova, Sighetul Marmatiei (o perioada scurta de timp), Timisoara
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (1939, Sibiu)
Ce razboaie a prins: Al doilea razboi mondial, dar nu a partcipat fiindu-i refuzata inrolarea in armata romana datorita faptului ca era evreu.
Meserie/Profesie: Profesor
Ocupatie: Profesor

 

Indici

Etape ale vietii

  • Copilarie: Isi petrece primii ani la Brad.

Evenimente

  • Deportare : Marturiseste ca a trait cu spaima deportarii, in acest sens a gasit o familie crestina ce urma sa aiba grija de fiul sau.
  • Legionari: Este arestat de catre politia legionara in 1939, dar negasindu-se nici o proba incriminatorie, este eliberat in aceeasi noapte. A fost dus la restaurantul "La rachita rosioara", pe malul Begai, sediul Garzii de Fier din Timisoara.
  • Munca obligatorie: Face munca obligatorie la Turnu Severin, Filiasi, iar in Timisoara matura strazile din Piata Coronini.

Locuri

  • America: Parintii au incercat sa ajunga in America, dar nu a reusit decat un unchi, care mai apoi s-a reintors. Se naste la Viena, in timpul calatoriei spre America.

Perioade istorice

  • Comunism: Initial nu a aderat, oficial, la comunism, dar s-a lasat convins sa depuna bani intr-un un fond rosu secret pentru ajutorarea comunistilor arestati. In perspectiva intervievatului evreii erau un fel de comunisti de saloane. Adera oficial la comunism, ca mai apoi sa returneze carnetul de partid.

Teme

  • Educatie: Urmeaza scoala primara la Lipova, apoi Scoala de Comert din Lipova. Audiaza cursurile Facultatii de Economie si Filosofie din Viena. Viata de student in Viena este foarte dura, in primul rand din cauza puternicului antisemitism din spatiul vinenez, si in al doilea rand din cauza lipsei banilor.
  • Limbi vorbite: maghiara, germana, romana
  • sionism: Fratele intervievatului a facut parte din Miscarea Sionista, miscare ce dorea intemeirea unui camin pentru evrei. Alaturi de alte doua pesoane a fost condamnat la patru ani de inchisoare la Gherla, dar a ajuns si in lagarele Periprava si Grind.