Sursa orala: Petru Mircea Barsescu
Cod intern: 332
Nume: Barsescu
Prenume: Petru Mircea
Data nasterii: 23.3.1924
Locul nasterii: Sighetu Marmatiei
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal - Barsescu Petru, director administrativ la Spitalul de alienati si boli nervoase din Sighet, nascut la Teregova;
Mama - Barsescu Margareta, casnica, nascuta in Ungaria.
Date sot/sotie: Bojin Valeria, nascuta in Satchinez la 16 iunie 1929. De religie ortodoxa, etnie romana, absolventa a Scolii de Arte si Meserii din Timisoara. Casatoria a avut loc in anul 1948 la Sighetu Marmatiei.
Copii: Barsescu Petru Aurel, nascut in 1949 la Timisoara. Absolvent al Facultatii de Arte Plastice din Cluj, cu domiciliul in Sighetu Marmatiei.
Religie: ortodox
Etnie: roman
Pregătire școlară: invatamant superior
Meserie: inginer agronom / sef de sectie, director
Data realizarii: 01/12/2001
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Timisoara
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: Interviu care surprinde aspecte de viata sub ocupatia maghiara din perioada 1940-1944, perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Informatii despre persoana
Gen: M
Anul nasterii: M
Locul nasterii: Sighetu Marmatiei
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Sighet(1924-1943, revenire in 1945), Budapesta, Iutos, Germania(1944),Timisoara(1946).
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (1944, Scoala de Ofiteri de la Budapesta)
Ce razboaie a prins: Al Doilea Razboi Mondial.
Meserie/Profesie: inginer agronom
Ocupatie: sef de sectie, director
Indici
Etape ale vietii
- Maturitate: Subiectul isi aminteste de casatorie si de efectuarea studiilor, de parcursul profesional.
Evenimente
- Al doilea razboi mondial: In perioada 1940-1944, pe cand Sighetul se afla sub dominatie maghiara, subiectul se inscrie la facultate la Budapesta. Nu incheie facultatea pentru ca este silit sa faca Scoala de Ofiteri; de aici ajunge in Germania, apoi prizonier la americani, din nou in Budapesta si in final in Romania, in orasul natal, la terminarea razboiului.
- prizonieratul: Subiectul relateaza aspecte referitoare la prizonieratul la americani, care nu aveau cu ce sa ii hraneasca deoarece erau prea multi. Ajunge prizonier la americani deoarece a dezertat si nu dorea sa cada prizonier la rusi. Obiectele de valoare au fost date americanilor si primeau in schimb ciocolata sau tigari, dupa caz si preferinte. Corturile in care stateau erau insuficiente iar ploile au favorizat raspandirea paduchilor. DDT-ul care il va ajuta sa treaca de controlul Politiei Germane.
Locuri
- Sighet, Budapesta, Timisoara, Ghilad: Sighetul este localitatea natala. Budapesta este locul in care a inceput facultatea si a facut Scoala de Ofiteri, un loc de trecere. Timisoara este locul in care a absolvit Institutul Agronomic si locul unde a stat cu familia. Ghiladul este locul unde a stralucit in ultimii ani de profesare a meseriei.
Perioade istorice
- comunismul: In perioada comunista subiectul isi finalizeaza studiile la Institutul Agronomic din Timisoara, dupa care lucreaza la Gostat la Sighet, la Raionul Timisoara si la CAP-ul de la Ghilad. Este pe rand sef de sectie, apoi director. In aceeasi perioada se casatoreste si va avea un copil.
Teme
- gatitul: Datorita faptului ca stie limba franceza din liceu, subiectul reuseste sa fluidizeze conversatia dintre un francez si un neamt. Drept consecinta, ofiterul francez il pune sef peste bucatarii de la Regensburg. Gatitul ii va prinde bine si cand se va intoarce acasa la Sighet iar mama si surorile vor lucra, lui revenindu-i sarcina de a gati.
- identitate: Identitatea etnica - subiectul se declara ceh atunci cand se zvoneste ca cehii vor pleca mai repede din lagarul american. Se declara roman atunci can s-a zvonit ca romanii vor pleca mai repede acasa.