Tobias Schwager

Sursa orala: Tobias Schwager

Cod intern: 61

Nume: Schwager
Prenume: Tobias
Data nasterii: 13.12.1929
Locul nasterii: Lugoj
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tatal: Iosif - a studiat la Academia Comerciala, Timisoara. A fost poet, traducator, scriitor, ziarist
Mama: Feiga - poloneza, a facut gimnaziul in Polonia.
Status marital: necăsătorit
Religie: mozaic
Etnie: evreu
Pregătire școlară: invatamant superior
Meserie: Profesor, muzician, dirijor

 

Data realizarii: 07/10/2001
Locul interviului: Lugoj
Realizator interviu: Adriana Rosioru
Numar casete: 2 casete (nr.345,346)
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: DA
(Publicat in volumul "Memoria salvata: Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iasi 2002).
Locatie interviu: textul transcris arhiva Fundatiei "A Treia Europa", dosar Evrei
Alte observatii: Interviu de tip "povestea vietii", publicat in volumul "Memoria salvata: Evreii din Banat, ieri si azi", coordonat de Smaranda Vultur, Editura Polirom, Iasi 2002

 

Informatii despre persoana

Gen: M
Varsta: 80 ani
Locul nasterii: Lugoj
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Lugoj
Israel
Grupa generationala: 1920-1929
Status marital: Necasatorit
Religie: Mozaic
Etnie: Evreu
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (, )
Ce razboaie a prins: Al doilea razboi mondial.
Meserie/Profesie: Profesor, muzician, dirijor
Ocupatie: pensionar

 

Indici

Etape ale vietii

  • Copilarie: A fost la gradinita germana, apoi a facut Scoala Primara Israelita din Lugoj. In 1941 a fost eliminat din cauza aparitiei legilor rasiale. A studiat pe urma la un liceu particular.
  • Maturitate: La Timisoara studiaza muzica la Institutul de arta; dupa desfiintarea acestuia urmeaza Conservatorul - sectia Pedagogie, Dirijat si Compozitie. A fost dirijor la Oradea, Botosani, dirijand la aproape toate orchestrele din tara. In Israel a organizat o orchestra de camera la Kiriat Bialik.

Evenimente

  • Deportare: Evreii adusi din Darabani si aflati in lagarul de la Comunitate au fost deportati in Transnistria. Si din Lugoj au fost deportati 8 adulti, apoi 4 tineri. Au fost impuscati apoi la Rabnita.
  • Persecutii: In liceu exista un profesor care facea propaganda antievreiasca si sovina. Din cauza lui numerus nullus toti evreii sunt eliminati din scoli (elevi si profesori), li s-au luat brevetele, licentele. Sinagoga a fost incercuita cu un fel de sarma ghimpata. In curtea Comuniatii s-a organizat un lagar pt evreii adusi din Darabani. Barbatii erau dusi la munca fortata prin Brasov, Olt.
    Evreii care au facut munca fortata trebuiau sa poarte Maghen David/ steaua galbena.
    Puteau merge la piata doar dupa ora 10.
    Bunicul din Polonia si restul familiei au fost ucisi de catre fascisti in 12. oct. 1941.

Locuri

  • Lugoj: In cimitirul evreiesc exista doua monumente ridicate de Comunitate: "In memoriam" - ridicat in cinstea eroilor cazuti in primul razboi mondial si al doilea e inchinat deportatilor din Auschwitz si sapunurilor facute din "grasime pura evreiasca"/RIF si descoperit la Lugoj. Palatul Vertes construit de fam. Vertes, cladirea dr. Fulop Neumann, azilul pt batranii evrei

Teme

  • Alimentatie: Vineri seara la aprinderea si binecuvantarea lumanarilor se servea hala - un colac impletit, cu mac.
    De Pasti se pregatea o supa cu galusti de pasca.
    De Purim de face o prajitura in 3 colturi - Humantas.
  • Comunism: In perioada comunista, odata, la iesirea din tara, i-au fost confiscate compozitiile - foarte multe coruri, 4 volume din poeziile tatalui.
  • Educatie: La liceul "Coriolan Brediceanu" au avut uniforme si o bereta verzuie.
  • Familie: Tatal a fost autorul unei monografii a Banatului, a scris 3 volume de poezii, biografia lui Eftimie Murgu, alte lucrari nepublicate in timpului regimului comunist pt ca nu se bazau pe ideologia marxist - leninista. "Era un fel de enciclopedie a Banatului".
    A fost inspector de finante in Lugoj, ziarist, traducator.
    Bunicul din partea tatalui a fost custode la cazinoul militar.
  • Legionari: Intr-o seara legionarii, cantand un cantec legionar, au intrat la miezul noptii pe strada lor si au ridicat niste vecini - pe 2 frati din familia Bachtel, comercianti de pasari.I-au dus la misiunea lor si i-au batut, dar i-au lasat in viata.
    In perioada legionara le-au fost rechizitionate toate cladirile cu exceptia sinagogii.
  • Personalitati publice: I-a fost prieten ing. Otto Dreichlinger din Timisoara, doctor in biochimie, ing. Rudolf Brauch - "omul de care a depins calitatatea combustibilului in Israel" L-a cunoscut pe Enescu pe David Oistrach, pe Jehudi Menuhin, pe Bela Bartok.
    Altii: bijutierul Alexandru Bromfeld; Eduard Teiler -"constructorul bombei cu hidrogen"; dr. Shimon Kanitz - ctitorul cimitirului evreiesc si cel care a infiintat gradina botanica din Lugoj.
  • Valori: "Sinagoga e un palat al culturii. E un loc traditional...Religia si istoria la evrei sunt unul si acelasi lucru".
    "Antisemitismul este o invidie a inculturii".
  • Viata culturala: Fanfara militara canta in parc in fiecare duminica. "Lugojul a avut o fanfara militara exceptionala, dirijata de un capitan neamt, Klein".
    Exista un cor -Hazamir- la infiintare a fost condus de prof. Francisk Fritz, apoi de catre Filaret Barbu si de dr. Josef Bieler.
    Comitetul Democratic Evreiesc a organizat si el un cor, condus de dr. Bieler, apoi de Dimitrie Stan, care a fost si dirijorul corului Vidu.
    In corul sinagogii cantau si neevrei - Traian Grozavescu cu tatal sau, Janny Iorga, Cornelia Seracin, care a devenit prim-solista a Teatrului Muzical din Galati.