Sursa orala: Stanislav Vuxanovici
Cod intern: 245
Nume: Vuxanovici
Prenume: Stanislav
Data nasterii: 13.6.1942
Locul nasterii: Campia, Jud. Caras-Severin
Genealogie (parinti, bunici, alte rude): Tata - Vuxanovici Stanislav - Taran
Mama - Vuxanovici Rujita - Taranca
Bunicii - Tarani
Date sot/sotie: Vuxanovici Stamenca, nascuta la 2.10.1950, in Zlatita, religie ortodoxa, de etnie romana, a urmat Liceul Teoretic Moldova-Noua
Copii: Vuxanovici Zoran, nascut la 13.02.1978, in Resita, in prezent jurnalist la Institutul de Cercetare si Probleme de Sport, Bucuresti
Religie: ortodox
Etnie: roman
Pregătire școlară: invatamant superior
Meserie: inginer agronom
Data realizarii: 30/08/2009
Locul interviului: Socol
Realizator interviu: Adela Lungu
Numar casete: 1, nr. 333
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii:
Informatii despre persoana
Gen: M
Varsta: 67 ani
Locul nasterii: Campia, Jud. Caras-Severin
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani):
Grupa generationala: 1940-1949
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman
Pregatirea scolara: Invatamant superior
Stagiul militar: Satisfacut (, )
Ce razboaie a prins: S-a nascut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Meserie/Profesie: inginer agronom
Ocupatie: inginer agronom
Indici
Evenimente
- Colectivizare: Reintorsi acasa, cei deportati au fost nevoiti sa intre CAP de catre autoritati si le-au fost date in folosinta pamanturi mai slabe din punct de vedere productiv si mai indepartate. De asemenea continuarea scolii a fost conditionata de intrarea in CAP.
- Deportare : La varsta de 9 ani, intervievatul a fost deportat impreuna cu familia in Baragan, in locul care se va numii ulterior Valea Viilor. Au stat acolo patru ani si jumatate dupa care li s-a permis sa se intoarca acasa.
Locuri
- Socol, Moldova-Noua, Valea Viilor: Interviul urmeaza in prima faza traseul deportarii Socol-campul de langa Fetesti si mai apoi localitatea care se va numi Valea Viilor. In a doua faza interviul urmeaza traseul scolar si se muta inspre partea de vest, spre Timisoara.
Perioade istorice
- Comunism: Aflam lucruri interesante in interviu despre relatia celor deportati si reintorsi acasa cu activistii de partid. Dupa cum remarca intervievatul cu unii s-a inteles foarte foarte bine si inca sunt prieteni iar cu altii nici acum nu ar vrea sa se intalneasca.
Teme
- Construirea casei: se descriu bordeiele in care au locuit in primul an al deportarii, sapate in pamant, care iarna erau aproape complet acoperite de zapada.
- Sarbatori: Dupa reintoarcerea acasa intervievatul isi aminteste cu placere sarbatorile religioase la care participa, prilej de intalnire a tuturor satenilor.
- Timp liber: In interviu sunt descrise petrecerile Farvestului, o organizatie a inginerilor agronomi si a medicilor veterinari din Timisoara, chefuri care tineau cu "cele mai buna vinuri de la CAP, cu muzica si distractie."