Marieta Anhauch

Sursa orala: Marieta Anhauch

Cod intern: 273

Nume: Anhauch

Prenume: Marieta

Data nasterii: 10.10.1937

Locul nasterii: Cernauti

Date sot/sotie: prima casatorie 1956-1960
a doua casatorie cu Mircea 1978

Religie: ortodox

Etnie: roman (bucovinean)

Pregătire școlară: scoala primara

Meserie: laboranta radiologie

 

Data realizarii: 10/03/2005
Locul interviului: Timisoara
Realizator interviu: Komlosi Antonia
Numar casete:
Durata interviului:
Interviul a fost publicat: Nu
Locatie interviu:
Alte observatii: - interviu de tipul "povestea-vietii" realizat in cadrul proiectului "Memoria si cultura familiala a Banatului", coord. de Smaranda Vultur

 

Informatii despre persoana

Gen: F
Varsta: 72 ani
Locul nasterii: Cernauti
Locurile unde a trait persoana (intre ce ani): Cernauti 1937-1940, Timisoara 1940- prezent
Grupa generationala: 1930-1939
Status marital: Casatorit
Religie: Ortodox
Etnie: Roman (bucovinean)
Pregatirea scolara: Scoala primara
Stagiul militar: Nesatisfacut
Ce razboaie a prins:
Meserie/Profesie: laboranta radiologie
Ocupatie:

 

Indici

Etape ale vietii

 • Copilarie: Vanzarea cosuletelor cu flori si pedeaspa primita. Hainele pe care le purta, copil fiind. Jurnalul (Tagenbuk) pe care il tinea si oracolul de amintiri.
  Entuziasmul pentru statul la coada-loc de intalnire cu prietenii.

Locuri

 • Timisoara: Elisabetin, Parcul Doja, Piata Crucii, centrul si Catedrala, parcul Rozelor, Circumvalatiunii, Corso, restaurantul Lloyd, autoservirea Express, cofetaria Potiken si Arendt, mezelaria Nemeth.

Teme

 • Alimentatie: Feluri de mancare preferate: Haias-kifli, tort de ciocolata, cornulete cu nuca, veiner-snitel, pane, sunca de casa, carnati si slanina. Postul cu ocazia sarbatorilor religioase.
 • Educatie: Urmeaza cursurile Scolii nr.8 din Fratelia. Educatia religioasa primita in familie si educatia primita pana la 4 ani de la guvernanta vieneza.Cursuri de limba francez cu o profesoara din Germania.
 • Famile: Bunicul matern- rector al Facultatii de Drept din Cernauti, iar strabunicul matern a fost arhimandrit la Cernauti; bunicul patern- industrias. Mama - doctorat in Drept, obtinut la Viena, unde urmeaza si cursurile Scolii de Arta Culinara. Una dintre surorile mamei- director stiintific la Facultatea de Medicina, iar cea de-a doua sora-absolventa a Facultatii de Drept.
  Tatal- absolvent al Facultatii Economice din Cernauti- industrias (actionar impreuna cu familia Rosenberg, la fabrica Banatim).
 • Interculturalitate: Intelegerea dintre minoritatiile etnice din Banat. Limbile vorbite- romana, germana, maghiara si franceza. Parerea negativa pe care o are cu privire la rromi (ii considera lipsiti de respect), spre deosebire de gaborii din Maramures.
 • Munca: Activitatea de la Arta Textila, lucreaza ca infirmiera la Spitalul de Copii, sora medicala. In perioada 1967-1990- laborant principal de radiologie.
 • Sarbatori religioase: Oferirea de cadouri pentru copiii angajatilor cu ocazia Craciunului sau de Paste- jucarii si haine.
  Craciunul in care urmareste pe gaura cheii aparitia lui Mos Craciun; pedeapsa acordata prin inlocuirea bradului de trei metri cu unul foarte mic.
 • Timp liber: Excursiile organizate la Muntele Mic, Poiana Marului si Tarcu. Vizitele din Germania, Polonia, Ungaria, Cehoslovacia. Interesul pentru patinoar si inot. Intalnirile cu prietenii- ,,jururi'', iesirile la cinematograf, teatru si opera.